Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Ιουλ

Μόλις στο 25% τα γενόσημα

Κατηγορία: Προς Πολίτες

Μόλις στο 25% τα γενόσημα


Σθεναρή αντίσταση στα γενόσημα φάρμακα προβάλλουν οι Ελληνες ασθενείς. Παρά τις πολλές απόπειρες προώθησης των γενοσήμων, μόλις το 25% των φαρμάκων που λαμβάνουν
οι Ελληνες ασφαλισμένοι είναι γενόσημα, ποσοστό ελάχιστα πιο υψηλό από αυτό που ήταν στην αρχή της κρίσης (18,5%), και πολύ μακριά από τον μνημονιακό στόχο του 60%.
Εναν στόχο που τίθεται ξανά και ξανά σε κάθε νέο μνημόνιο και που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η στασιμότητα αυτή όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα politiko.eu έχει φέρει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giuseppe Carone, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο οποίος σημείωσε πως «κάτι πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τα γενόσημα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το 25%, όταν μάλιστα σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, εισήχθησαν αντίστοιχα μέτρα και απέδωσαν καλύτερα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Πορτογαλία το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων το 2015 ξεπέρασε το 41% (σε όγκο) από 20% που ήταν το 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ηνωμένο Βασίλειο (84,3%), Γερμανία (81%) και Ολλανδία (71,4%).
Διαβάστηκε 625 φορές