Main Menu

Δραστηριότητες
Ι.Σ.Ρόδου - ELIA TSERKIS

ethnosimo

Ρόδος, 28/08/2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Σας γνωστοποιούμε το Φ.Ε.Κ. 94/Β'/14-08-2015 με το οποίο παρατείνεται η ισχύς των μέτρων του rebate και του claw back (σελ. 985, άρθρο 2,παρ.3) 

μέχρι 31/12/2018, προς ενημέρωση σας.

Φ.Ε.Κ. 94 Β'/14-08-2015 Παράταση ισχύος των μέτρων rebate και claw back 2015 -2018 (Μορφή pdf)

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                       Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Xaris Stamos

του Στάμου Χαρίλαου επικουρικού Επιμελητή Β΄ ΓΝ Ρόδου

Ο Λαός μας λέει: «ήταν στραβό το κλίμα, το΄φαγε και ο γάϊδαρός», ρήση που ταιριάζει «γάντι» στα τεκταινόμενα (ή μάλλον στα μη τεκταινόμενα) στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και ειδικά στο κομμάτι των επικουρικών ιατρών.

Η υπογραφή (25/8) Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας (600 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ) σαφώς και είναι βήμα προς τα εμπρός, με την επισήμανση όμως, ότι αυτές οι θέσεις είχαν εξαγγελθεί από τον Μάρτιο του 2015, και τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, περισσότερο φαντάζουν ως προεκλογική υπόσχεση παρά ως προγραμματισμένη και συντόμως πραγματοποιήσιμη δράση του υπουργείου.

Με νόμο και υπουργικές αποφάσεις το Υπουργείο, τον Ιούνιο, άλλαξε θεμελιωδώς το σύστημα στελέχωσης με επικουρικούς γιατρούς των υγειονομικών μονάδων. Σημειολογικά, ο «θεσμός» των επικουρικών ιατρών καλύπτει ΕΚΤΑΚΤΕΣ ανάγκες, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα της 5ετίας οι ανάγκες ήταν, είναι και παραμένουν ΠΑΓΙΕΣ.

Η προϋπηρεσία για τους συναδέλφους καταργήθηκε (στον ιδιωτικό τομέα η προϋπηρεσία ΚΑΙ ζητείται ως απαραίτητο προσόν ΚΑΙ ανταμείβεται ανάλογα), η «επιλογή» διαμορφώθηκε από νοσοκομείο σε ΥΠΕ, οι προκηρύξεις θέσεων καταργήθηκαν, και όλα αυτά με επιχειρηματολογία από την μεριά του υπουργείου, την αμεσότητα προσλήψεων, την κάλυψη «άγονων» θέσεων στην περιφέρεια και την διαφάνεια των προσλήψεων. Το αποτέλεσμα; Βρισκόμαστε στις παρυφές του Σεπτέμβρη και ακόμα υφίσταται δυσκολία (γραφειοκρατική) εφαρμογής ενός συστήματος προσλήψεων, το οποίο μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει καμία θέση επικουρικού γιατρού στο ΕΣΥ.

Η κατάσταση αναλυτικότερα έχει ως εξής:

Ο περιβόητος κατάλογος ανά ειδικότητα, ναι μεν δημοσιοποιήθηκε τέλη Ιουλίου αλλά με τους μισούς (και πλέον) αναγραφόμενους συναδέλφους να είναι καταχρηστικά γραμμένοι σε αυτόν, αφού πρόκειται για άτομα με αιτήσεις από το 2010, τα οποία, είτε έχουν προσληφθεί ως μόνιμοι στο ΕΣΥ, είτε έχουν μεταναστεύσει στην αλλοδαπή εδώ και πολλά έτη, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα από το 2012 και πλέον. Στο σύνολο των 3617 «μη επικαιροποιημένα» εγγεγραμμένων συναδέλφων στον κατάλογο, μόνον οι 478 εκδήλωσαν προτίμηση για ΥΠΕ, με αποτέλεσμα, εκ των υστέρων και εσπευσμένα με υπουργική απόφαση (καθ΄όλα εκβιαστική) να κληθούν όσοι από τους υπόλοιπους ήθελαν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι, να δηλώσουν (έως και 14/8, παραμονή της Παναγιάς) με ενυπόγραφη δήλωση ότι είναι στην διάθεση του υπουργείου για όπου δη στην επικράτεια. Αν αυτό δεν είναι η μέγιστη απαξίωση του επαγγελματία ιατρού, ας μας πει η ΟΕΝΓΕ και ο Βαρνάβας τι είναι.

Μέχρι τον Μαϊο του 2015 (από αρχές Μαρτίου) με 5 προκηρύξεις, με το παλιό σύστημα, είχαν τοποθετηθεί περίπου 200 συνάδελφοι. Από Ιούνιο (με το νέο σύστημα) έως τώρα, «κολασμένη νηνεμία» επικρατεί στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών. Η ζέουσα ανάγκη για πλήρωση των ιατρικών κενών στις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας και ειδικά των νησιών, όχι απλώς παραμένει, αλλά διογκώνεται αυτό το διάστημα.

Στην κατάθεση αιτημάτων για πρόσληψη επικουρικών συναδέλφων από την μεριά των υγειονομικών μονάδων ισχύει το παράδοξο: ενώ δεν έχουν επαρκή κονδύλια για πρόσληψη επικουρικών λόγω κεντρικής υποχρηματοδότησης, από το υπουργείο τους ζητείται να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα σε ιατρικό προσωπικό (η οποία είναι πασιφανής) με την ύπαρξη χρημάτων που δεν έχουν. Άμεσο αποτέλεσμα; Να μην μπορούν να ζητήσουν επικουρικούς γιατρούς σε μονήρεις θέσεις, σε κλινικές ή εργαστήρια λόγω έλλειψης κονδυλίων, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν ΑΜΕΣΑ.

Η περίφημη διαφάνεια στις προσλήψεις έχει πάει περίπατο. Καμία απάντηση από το υπουργείο με ποια σειρά (και αν θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο – απαραίτητο χαρακτηριστικό διαφάνειας) ταξινομούνται, από τις ΥΠΕ και απ΄το υπουργείο, οι ανάγκες των υγειονομικών μονάδων σε γιατρούς – άρα και ποιά θέση θα αντιστοιχεί στην σειρά του καταλόγου για τον ενδιαφερόμενο γιατρό.

Ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης; Η μόνη ενημέρωση, που έχουμε, μας λέει ότι όσο ο ενδιαφερόμενος συνάδελφος βλέπει το όνομα του να «ανεβαίνει» στον κατάλογο της ειδικότητάς του (με υπόσχεση ότι αυτός θα επικαιροποιείται καθημερινά), ας κοιτάει και το ΔΙΑΥΓΕΙΑ μήπως δημοσιευθεί η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ (για την πλειοψηφία των συναδέλφων οπουδήποτε στην επικράτεια), και όταν αυτή βγεί, έχει χρονικό περιθώριο 7 ημερολογιακών ημερών, είτε να παρουσιαστεί και να αναλάβει καθήκοντα, είτε (εγγράφως) να αρνηθεί, πηγαίνοντας πια τελευταίος στον κατάλογο. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται τοποθέτηση για τον επόμενο στον κατάλογο γιατρό με την ίδια διαδικασία. Δηλαδή (παραδειγματικά) αν η τοποθέτηση αφορά «άγονη» θέση και αρνηθούν κατά σειρά δέκα συνάδελφοι η θέση αυτή υπάρχει ελπίδα να καλυφθεί μετά από 3 ή 4 μήνες απ΄τον «τυχερό» (που παρά την θέλησή του) θα την αποδεχθεί (ποιώντας την ανάγκη -να μην μείνει άνεργος- φιλοτιμία). Τέτοιου είδους διαδικασίες νομίζω ότι κατά τον κ. Βαρνάβα, μας κάνουν να νιώθουμε υπόχρεοι στο κράτος που σε τέτοιους «χαλεπούς» καιρούς μας δίνει «δουλειά» (ή μήπως δουλεία).

Κάνουμε ύστατη έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου, στον κο Κουρουμπλή και στον κο Ξανθό, να αλλάξουνε το σύστημα επιλογής και τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, όσο ακόμη υπάρχουν συνάδελφοι διατιθέμενοι να υπηρετήσουν το ιατρικό τους λειτούργημα στις εσχατιές της επικράτειας. Σε λίγο δεν θα υφίστανται στον «κατάλογό» τους ούτε αυτοί.

ISRsmall

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της Υγείας στη περιοχή της Νότιας Ρόδου και μετά τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Στις 28 Ιουνίου 2015 με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και με εντυπωσιακή συμμετοχή όλου του προσωπικού (μόνιμου & εθελοντικού) του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, των  Προέδρων της Ν. Ρόδου αλλά και απλών πολιτών  έγινε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Από θέση αρχής πιστεύουμε πως τα ζητήματα υγείας  πρέπει να βρίσκονται εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης και να μην γίνεται κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση από κανέναν.

Στην χώρα μας όπως και στη περιοχή μας το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, δεν απέκτησε τη σύγχρονη δομή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και εξελισσόταν πάντα με διακυμάνσεις.

Δυστυχώς και τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αναγκαία, όσο ποτέ, μεταρρύθμισή του.

Κατανοούμε πως οι δομές και τα μέσα είναι δύσκολο πλέον να ενισχυθούν, λόγω μειωμένων πόρων. Ακόμα όμως η οργάνωση και οι διαδικασίες που υπολείπονται σημαντικά, ακολουθούν τη γενική απροθυμία αλλαγών της Ελληνικής Διοίκησης.

Ωστόσο, επιλέξαμε να δουλέψουμε συστηματικά και αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα και να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την ουσιαστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υγείας της περιοχής.

Συντάξαμε επιστολή με προτάσεις, την οποία αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές και φορείς της περιοχής μας. Αναμένουμε κινήσεις αποτελεσματικότητας κι όχι εντυπωσιασμού. Οι προτάσεις βασίζοντες σε κοστολογημένες εφικτές προτάσεις και όχι με μεμονωμένες και προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού.

Καλέσαμε προ διμήνου τον Υπουργό Υγείας να εντάξει το νησί της Ρόδου ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά να προτείνουμε στο Υπουργείο Υγείας το σχέδιο μας για τη Νότια Ρόδο. Καμιά απάντηση ούτε από τον  ίδιο, ούτε από τους βουλευτές του νομού μας. Αντίθετα το πιλοτικό πρόγραμμα το εφαρμόζουν στην Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Στόχοι μας:

  • Το πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι να αποτελέσει το ΠΕΔΥ Γενναδίου στο οποίο θα υπηρετούν όλοι οι ιατροί της Ν. Ρόδου με 24ωρη λειτουργία.
  • Η δημιουργία ΕΚΑΒ Ν. Ρόδου με έδρα το Π.Ι ΠΕΔΥ Γενναδίου σε ετήσια βάση.

Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν εξασφαλίσουμε πόρους  από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, κύρια των  επισκεπτών του νησιού μας, μέσω των ασφαλιστικών τους εταιρειών (επισκέψεις – διακομιδές με ασθενοφόρο).

Υπάρχουν  εφικτές λύσεις, αρκεί να τις ακούσουν για να τις εφαρμόσουν,  ώστε  να εξασφαλίσουμε την καθημερινή 24ωρη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Π.Ι Γενναδίου αναβαθμίζοντας έτσι ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής. 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                     Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

ISRsmall                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους της επικράτειας  για την προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που είναι σε εξέλιξη για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.

Η προκήρυξη αυτή απευθύνεται σε α. Γενικούς Ιατρούς – β. Ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου – γ. Ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία.

Βάσει του με αριθμ.πρωτ, ΔΠΑΠ 15679/27-4-2015 έγγραφο της 2ης ΥΠΕ από τα ιατρεία αυτά ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ιατρούς πως διαθέτουν ΔΩΡΕΑΝ στέγη τα κάτωθι Περιφερειακά Ιατρεία:

  • Π.Ι. Κατταβιάς που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Αρχαγγέλου.
  • Π.Ι. Σύμης που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Έμπωνας.
  • Π.Ι. Μεγίστης (Καστελλόριζο) που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Έμπωνας.

Επίσης, στα κάτωθι Ιατρεία πέρα από την ΔΩΡΕΑΝ στέγη, θα προσφέρεται και ΔΩΡΕΑΝ Σίτιση.

  • Π.Ι. Ολύμπου Καρπάθου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
  • Π.Ι. Μεσοχωρίου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
  • Π.Ι. Μενετών που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
  • Π.Ι. Κάσου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.

Επίσης, υπενθυμίζουμε πως αν οι θέσεις καταληφθούν από Γενικούς Ιατρούς, τότε προβλέπεται και μηνιαίο επίδομα 450 ευρώ για όλη τη διάρκεια της σύμβασης τους, με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ΑΔΑ 7ΠΔ17ΛΞ-ΕΡΟ).

Επισυνάπτουμε τα κενά ιατρεία που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 06 Αυγούστου 2015.

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσου Ρόδου

ΠΕΔΥ ΠΙ

ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

Α

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Υ

ΠΕΔΥ ΠΙ ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 15/5/2015

ΠΕΔΥ ΚΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ

Υ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟ Υ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

3/12/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσων Επαρχίας Ρόδου

*ΠΕΔΥ ΠΙ ΣΥΜΗΣ Β* ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΧΑΛΚΗΣ Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΤΗΛΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Καρπάθου 

*ΠΕΔΥ ΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 16/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΝΕΤΩΝ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

(ΦΕΚ 73/Α/87) ΠΔ131)

27/7/2012

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 14/3/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Κάσου 

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 5/6/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Γ*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Για το Δ.Σ.


              Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας

             Χρήστος Απ. Μαντάς                         Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

boulh logo 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τα νησιά του Αιγαίου και ο τουρισμός πληρώνουν πολύ ακριβά τις επιλογές και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης του κ.Τσίπρα στο μεταναστευτικό»

Σειρά παρεμβάσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Μάνος Κόνσολας, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Κόνσολας είχε συνεργασία με το Δήμο της Κω, την Ένωση Ξενοδόχων και άλλους παραγωγικούς φορείς της Κω. Παράλληλα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ε. Μεϊμαράκη, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Πανούση και τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, ζητώντας την άμεση μεταφορά στην Αθήνα των 3.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Κω, λόγω της αδυναμίας των αρχών να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση τους.

Ταυτόχρονα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και  Ερώτηση στη Βουλή, με 9 συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναδεικνύει τις ανεπάρκειες και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, που όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αλλά έχουν μετατρέψει και τα νησιά μας σε πόλο έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι:

- Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι τα θαλάσσια σύνορά μας είναι αφύλακτα. Το Λιμενικό, με άνωθεν προφανώς εντολή, έχει περιοριστεί μόνο στο έργο της διάσωσης, ενώ θα έπρεπε να επιχειρεί ενάντια στους δουλεμπόρους και τα κυκλώματα.

- Δεν υπάρχει μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων αλλά και την υγειονομική τους παρακολούθηση. Υπάρχει μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που πολλοί υποτιμούν αλλά θα είναι πολύ αργά αν υπάρξουν συνέπειες.

- Δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας. Η λύση δεν είναι να καταργήσουμε την Αμυγδαλέζα, αλλά να βελτιώσουμε τις συνθήκες και παράλληλα να προχωρήσουμε στη δημιουργία των 5 κέντρων παραμονής και φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, για τα οποία υπήρξε και χωροθέτηση.

- Πέρα από τους πρόσφυγες, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ασύλου, υπάρχουν οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρέπει να επαναπροωθούνται. Η κυβέρνηση, όμως, δείχνει απροθυμία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

2. Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

3. Κύριο Υπουργό Υγείας

4. Κύριο Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά του Αιγαίου»

Κύριοι Υπουργοί,

Τους τελευταίους 6 μήνες, στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε Κω και Λέσβο έχει δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης των μεταναστευτικών ροών, της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος και των ιδεοληψιών και αυτοσχεδιασμών της κυβέρνησης, που έχει υποτιμήσει το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Τις συνέπειες βιώνουν τα νησιά και ο τουρισμός μας.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης κρατά εγκλωβισμένους στα νησιά τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Στα νησιά δεν υπάρχουν οι υποδομές για την ταυτοποίηση αυτού του τεράστιου αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, αλλά ούτε και το αναγκαίο προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι, να συσσωρεύονται ακόμα περισσότεροι, ημέρα με την ημέρα, και να δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, αφού δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας αλλά και καμία απολύτως μέριμνα για τη σίτιση και την υγειονομική παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι με την πολιτική της και τις επιλογές της στο θέμα της ιθαγένειας, της παρεμπόδισης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, αλλά και των αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων, μετατρέπει τα νησιά μας σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες και τα κυκλώματα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εάν έχει δοθεί εντολή στο Λιμενικό Σώμα να εκτελεί μόνο επιχειρήσεις διάσωσης και να μην επιχειρεί εναντίον της θαλάσσιας διακίνησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων από δουλεμπόρους και κυκλώματα. Προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να ενισχύσει με πλωτά μέσα και προσωπικό τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα και στο Β. Αιγαίο για να υπάρξει διαρκής αποτρεπτική παρουσία του Λ.Σ στα θαλάσσια σύνορά μας;

2. Εάν συνιστά ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, η μεταφορά από την Αμυγδαλέζα των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Σε ποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις προτίθενται να προβούν στο κέντρο προσωρινής κράτησης και φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα και αν προτίθενται να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για τη δημιουργία των άλλων 5 κέντρων υποδοχής, συγκεκριμένης φέρουσας ικανότητας, στην ηπειρωτική χώρα.

3. Εάν υπάρχει μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά. Στην Κω, η Ένωση Ξενοδόχων είχε αναλάβει να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών σίτισης, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το Κράτος.

4. Έχουν χρηματοδοτηθεί ΜΚΟ και οργανώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών σίτισης, υγειονομικής κάλυψης και διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος; Ποια ποσά έχουν διατεθεί και σε ποιες ΜΚΟ και οργανώσεις; 

5. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει υγειονομική παρακολούθηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στα νησιά, έχουν ληφθεί μέτρα υγειονομικής θωράκισης των πολιτών από ενδεχόμενα μεταδοτικά και λοιμώδη νοσήματα και ποια;

6. Πέρα από τους πρόσφυγες που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου, υπάρχουν οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρέπει να επαναπροωθούνται. Πόσοι έχουν επαναπροωθηθεί το τελευταίο εξάμηνο;

7. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει στην ίδρυση και στελέχωση τμημάτων συνοριοφυλάκων στην Κω και στη Ρόδο, όπως προβλέπεται και από το σχετικό προεδρικό διάταγμα;

8. Αντιλαμβάνεται ο αρμόδιος Υπουργός την αδυναμία διεκπεραίωσης της διαδικασίας της ταυτοποίησης από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα νησιά του Αιγαίου; Γνωρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να ταυτοποιούνται μόνο 80 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες σε νησιά, όπως η Κως, σε καθημερινή βάση; Προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση στις 14 Απριλίου για να μεταφέρονται από τα νησιά άμεσα και να ταυτοποιούνται στην Αθήνα οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες;

9. Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του πρωτοκόλλου επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες το 2011, με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

manos konsolas

ethnosimoΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ                                                                                  Αριθμ. Πρωτ.

ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                                            Βαθμός ασφαλείας:

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

(Ε.Τ.Α.Α.)

ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΧΑΡΝΩΝ 27-10439 ΑΘΗΝΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ. Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Ν.4331/2015 ΑΡΘΡΟ 39)

 

Προκειμένου να εκδοθεί διοικητική πράξη υπαγωγής ασφαλισμένου σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016 ή αναδρομικά από 1/1/2015 και μέχρι 31/12/2016 πρέπει:

 

1) Να υποβληθεί αίτηση του ασφαλισμένου που να ζητά την κατάταξή του σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. (σχετ. η από 10/7/2015 ανακοίνωση της ιστοσελίδας μας)

 

2) Να πληρωθεί η τρέχουσα εισφορά μέχρι 31/7/2015, κατά παράταση της προηγούμενης λήξης της 30ης 6ου 2015.

 

3) Να μην υπάρχουν οφειλές κατά την υποβολή της αίτησης.

 

4) Επί ύπαρξης οφειλής να έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος (κατά την υποβολή της αίτησης) σε ρύθμιση και μάλιστα εξυπηρετούμενη.

 

Για το άρθρο 39 του ν. 4331/2015 εκκρεμεί έκδοση προβλεπόμενης από τον νόμο Υπουργικής απόφασης.

Τέλος σε περίπτωση αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα επιστραφεί (συμψηφιζόμενη ) η διαφορά του 1ου εξαμήνου στον ασφαλισμένο.

 

Εξάλλου η συχνή ψήφιση νέων νόμων για το ασφαλιστικό και η συχνότατη αλλαγή αυτών δημιουργούν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

 

Το Ταμείο δυστυχώς έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και μηχανογραφικών εφαρμογών που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των συνεχών αλλαγών .

 

Καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες να ανατάξουμε παθογένειες ετών.

 

Ζητάμε την κατανόησή σας.

 
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

 

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

logo yp ygeias

Γραφείο Τύπου

Αναπληρωτή Υπουργού

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον διορισμό 51 γενικών γιατρών σε Κέντρα Υγείας - ΠΕ.ΔΥ. σε όλη τη χώρα.

Ήδη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργείου  Υγείας όσον αφορά το διορισμό 10 γενικών γιατρών σε Κέντρα Υγείας της  2ης, και της 7ης  Υ.ΠΕ. όπου οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της τουριστικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί- οι οποίοι θα έχουν πενταετή θητεία- θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας Απερίου στην Κάρπαθο, στα Καλουδιανά Χανίων, στον Αερολιμένα της Χίου, στην Καλαμωτή Χίου, στο Σπήλιο Ρεθύμνου, στην Αντιμάχεια της Κω, στον Φοίνικα Σύρου, στον Αρχάγγελο της Ρόδου και στο Γαζί Ηρακλείου όπου θα διοριστούν δύο γιατροί.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ για το διορισμό των υπολοίπων 41 γενικών γιατρών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια.

ISRsmall                                                                                                                                       Ρόδος 13.07.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά την δίμηνη αναστολή λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής του Γραφείου Συγκοινωνιών λόγω οφειλόμενων δεδουλευμένων τριών ετών!! απεφασίσθη ομόφωνα η αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στο διάστημα της δίμηνης κινητοποίησης  δεν λήφθηκε καμιά  διαβεβαίωση έγγραφη ή προφορική, για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η πλήρης αδιαφορία της πολιτείας με αποτέλεσμα την ασυνέπεια αυτή να την εισπράττουν και οι συμπολίτες μας.

Τελευταία, η ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας και κύρια οι συνταξιούχοι, είναι τεράστια.  Δεν είναι μόνο οι κλειστές  τράπεζες, οι αναμονές στα μηχανήματα ανάληψη χρημάτων, αλλά και το όριο των 60 και 120 ευρώ. Χρήματα, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά τρόφιμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης που περιήλθαν οι συμπολίτες μας, οι ιατροί της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και επιστρέφουν στα καθήκοντα τους  από σήμερα για να εξυπηρετήσουν όλους τους οδηγούς που πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή.

 

Για τον ΙΣΡ

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χρήστος Απ. Μαντάς                                            Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Σελίδα 1 από 4

Επικαιρότητα