Main Menu

Ενημέρωση Ιατρών
16
Ιαν

Συνέντευξη Προέδρου Ι.Σ.Ρ. Hλία Tσέρκη: «Στόχος μας είναι να φέρουμε τον Ιατρικό Σύλλογο κοντά στην κοινωνία»

Κατηγορία: Ενημέρωση Ιατρών

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Ο κ. Ηλίας Τσέρκης, εκλέχθηκε πρόσφατα, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, καθώς και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «δ» μιλάει για τις προτεραιότητες του Ιατρικού Συλλόγου, για την έλλειψη ιατρών στα νησιά ευθύνης του, τις προτάσεις τις οποίες έκανε και έγιναν ομόφωνα δεκτές από το δ.σ. καθώς και για το μέτρο του οικογενειακού γιατρού.
Επιπλέον, με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσέρκης δηλώνει ότι βρίσκεται εδώ και μήνες σε εκλογική ετοιμότητα ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ενώ θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη της διευρυμένης ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου με σκοπό να θέσει τους στόχους και το πρόγραμμα ως κομματικής οργάνωσης, για την προεκλογική περίοδο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσέρκη, εκλεγήκατε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, καθώς και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ποιες είναι οι κατ αρχήν προτεραιότητές σας;
Πράγματι κ. Ντόκου οι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω από την θέση του προέδρου που συνιστά ύψιστη τιμή για μένα και με γεμίζει ευθύνες, όντας ο μεγαλύτερος Επιστημονικός Σύλλογος στη νησιωτική Ελλάδα.
Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να στηρίξει και να σταθεί δίπλα στα μέλη του, αλληλέγγυος στα προβλήματά τους, διεκδικητικός και έτοιμος να προασπίσει τα έννομα συμφέροντά τους και να περιφρουρήσει την αξιοπρέπεια τους κατά την άσκηση της Ιατρικής.
Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς που διασπούν και ταλαιπωρούν τον κλάδο μας και να επιδιώξουμε την μέγιστη συσπείρωση, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να εμπνεύσουμε τους συναδέλφους μας προκειμένου να μας πλαισιώσουν και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή τους, στις συνελεύσεις, στη λήψη αποφάσεων και γενικότερα στις δράσεις του Συλλόγου.
Το νέο Δ.Σ. οφείλει επίσης να συνδράμει για την άρτια επιστημονική κατάρτιση των ιατρών μέσα από προγράμματα εκπαιδευτικών μαθημάτων και συνεδρίων που θα διοργανώσει.
Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων της Ιατρικής δεοντολογίας δεν αποτελεί μόνο προτεραιότητα αλλά και υποχρέωση του Συλλόγου.
Η λεπτομερής καταγραφή των πραγματικών αναγκών, των ελλείψεων και των προβλημάτων που παρατηρούνται στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για την επίλυσή τους, αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα του νέου Δ.Σ.
Η παρακολούθηση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης τόσο σε πρωτοβάθμιο (Κ.Υ), όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομείο), όπως και οι συνθήκες εργασίας των ιατρών, μας ενδιαφέρουν και στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου θα συνδράμουμε θετικά με κάθε τρόπο.
Τέλος, βασική προτεραιότητα του νέου Δ.Σ είναι να φέρει τον Ιατρικό Σύλλογο κοντά στην κοινωνία με δράσεις που θα στοχεύουν στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας έχει μεταβιβάσει πολλές αρμοδιότητες στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ευθύνες και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να αναλάβει αυτόν τον όγκο εργασίας.
Έχουμε ήδη συνεδριάσει 4 φορές αν και έχουμε συσταθεί σε σώμα μόλις 1 μήνα, με στόχο να ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ. για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων. Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υγεία είναι ο θεμέλιος λίθος για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών, από τις πρώτες μας προτεραιότητες είναι να στελεχωθούν τα νησιά ευθύνης του Συλλόγου μας με ειδικευμένους ιατρούς.
• Κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε, αναφερθήκατε στην απόλυτη ανάγκη να στελεχωθούν τα νησιά με ειδικευμένους ιατρούς. Γιατί κατά την άποψή σας, συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στα νησιά;
Όπως τόνισα ήδη στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησα μαζί με τους Προέδρους των παροικιακών σωματείων των νησιών της Δωδεκανήσου, η κεντρική διοίκηση δυστυχώς αδιαφορεί πλήρως για την έλλειψη ιατρών στα νησιά ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Μόνον η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προχωρήσει σε μία καινοφανή πρωτοβουλία με την επιδότηση των ιατρών με το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως. Η ως άνω παροχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όμως δεν επαρκεί για αυτό και προτείναμε μία σειρά από μέτρα τα όποια οφείλει να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υγείας.
Οι προτάσεις μου οι οποίες και έγιναν ομοφώνως δεκτές από το Δ.Σ. είναι οι ακόλουθες: 1) Φοροελαφρύνσεις –φοροαπαλλαγές για όσους ιατρούς υπηρετούν σε αυτά τα νησιά.
2) Νομοθέτηση υποχρεωτικής υπηρέτησης νέων ειδικευμένων ιατρών, τουλάχιστον διετούς διάρκειας σε μικρά νησιά της παραμεθορίου.
3) Ουσιαστική εφαρμογή της τηλεϊατρικής με κέντρο τη Ρόδο.
Επίσης να σας ενημερώσω ότι ως Δ.Σ. έχουμε ήδη λάβει απόφαση να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην σύναψη ετήσιων συμβάσεων με ένα δίκτυο ειδικευμένων ιατρών από την Ρόδο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επικοινωνία με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα μικρά νησιά. Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα τους συναποφασίσουμε με την διοίκηση της Π.Ν.Α. με την οποία έχουμε μία αγαστή συνεργασία. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το αίσθημα ανασφάλειας των ιατρών που υπηρετούν στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς σε πάσης φύσεως περιστατικό θα υπάρχει επικοινωνία με την βοήθεια της τεχνολογίας. Συν τοις άλλοις προτείνουμε τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, που μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνον στην Αττική. Τέλος θέτουμε ως πρόταση την εφαρμογή του ισοδύναμου για τις μετακινήσεις των ασθενών στα μητροπολιτικά κέντρα.
• Μιλήστε μας για το μέτρο του οικογενειακού γιατρού. Έχει αποτελέσματα;
Δυστυχώς οι πρόχειροι σχεδιασμοί και η εμμονική στάση της παρούσας κυβέρνησης οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού. Οι αρχικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας προέβλεπαν ότι θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ 3.100 ιδιώτες ιατροί των ειδικοτήτων Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής, εντούτοις εντάχθηκαν μόλις 900 συνάδελφοι. Για να καταλάβετε, στην Ρόδο, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 16 ιδιώτες ιατροί των ως άνω ειδικοτήτων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και τώρα υπάρχει μόνο μία συνάδελφος. Μέχρι να καταγγείλει ο ΕΟΠΥΥ τις συμβάσεις μας τον Ιούλιο του 2018 ήμασταν στη Ρόδο συμβεβλημένοι 14 συνάδελφοι Παθολόγοι και 3 Γενικοί Ιατροί, από τους οποίους κανένας δεν υπέβαλε αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στο νέο θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού. Συνεπώς αν κάποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να δηλώσει Οικογενειακό Ιατρό θα πρέπει να απευθυνθεί στους συναδέλφους που υπηρετούν στις δημόσιες δομές ήτοι, στα Περιφερειακά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι ως εκλεγμένο μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας και κατέχοντας τη θέση του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, έχω καταθέσει και με τα υπόλοιπα μέλη προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξευρεθεί σύντομα λύση ούτως ώστε να υπάρξει μία δίκαιη ασφαλιστική κάλυψη για τους πολίτες μας και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους συναδέλφους που επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Βασική προϋπόθεση είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού και η αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν μακροχρόνιες λίστες αναμονής για παραπομπή σε άλλους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
• Να περάσουμε στα κομματικά. Είστε πρόεδρος της ΔΗΜ ΤΟ Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας. Τον προσεχή Μάιο, έχουμε κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, ενώ οι βουλευτικές είναι ante portas. Είναι έτοιμος ο κομματικός μηχανισμός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις;
Κυρία Ντόκου η ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου βρίσκεται εδώ και μήνες σε εκλογική ετοιμότητα. Να επισημάνω ότι ο κ. Γεώργιος Γκιόκας τον οποίο έχω ορίσει ως υπεύθυνο εκλογικής ετοιμότητας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μαζί και με τα υπόλοιπα μέλη μας. Συγκεκριμένα, έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκλογικών αντιπροσώπων, καθώς ως γνωστόν, η Δημοτική Ενότητα Ρόδου έχει τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στο νησί μας.
Επιπλέον, θα συγκαλέσω άμεσα σύσκεψη της διευρυμένης ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου με σκοπό να θέσω τους στόχους και το πρόγραμμά μας ως κομματικής οργάνωσης, για την προεκλογική περίοδο που επίσημα ξεκίνησε με τον ερχομό του νέου έτους. Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει μία μεγάλη και ευρεία νίκη στο νομό μας σε όλες τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το κόμμα μας σε τοπικό επίπεδο είναι ενωμένο και αποφασισμένο σε έναν κοινό στόχο,
να ξανακάνουμε την παράταξη μας το συντομότερο δυνατό αυτοδύναμη και πλειοψηφική πολιτική δύναμη στα νησιά μας και στη χώρα μας.

Διαβάστηκε 677 φορές

Επικαιρότητα