Main Menu

Αρθρογραφία Μελών
03
Απρ

Πιο ακριβή η πλαστικοποίηση του διπλώματος οδήγησης παρά η…ιατρική εξέταση!

Κατηγορία: Αρθρογραφία Μελών

Το ποτήρι της οργής του Ιατρικού κόσμου ξεχειλίζει και ο εμπαιγμός του έχει λάβει κωμικοτραγικές διαστάσεις.


Το εμφανές έλλειμμα πολιτικής βούλησης να τεθεί τέρμα στον ευτελισμό της προσφοράς και αξιοπρέπειας του Έλληνα γιατρού, δε λέει να σταματήσει. Εδώ και δύο χρόνια το θράσος κάποιων «υπευθύνων» έναντι των λειτουργών της υγείας περισσεύει, όπου προχώρησαν και σε συσχέτιση της Ιατρικής εξέτασης για την έκδοση άδειας οδήγησης με εκείνη του ΕΟΠΥΥ.

Η διασύνδεση της ιατρικής αμοιβής με το κρατικό τιμολόγιο και το Υπουργείο Μεταφορών ήταν πολυετής με την έκδοση μεικτών παραβόλων που τώρα πλέον δεν υφίσταται.
Η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Υπηρεσιών Μεταφορών & Συγκοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως γινόταν μέχρι 31 Μαΐου 2013.

Υπενθυμίζω πως η αμοιβή των ιατρών γινόταν μέσω παράβολου αξίας 90 ευρώ από τα οποία τα 40 αντιστοιχούσαν στους ιατρούς (20 για τον Παθολόγο + 20 για οφθαλμίατρο) και η απόδοση τους γινόταν μετά από μήνες ή και χρόνια , ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ τα εισέπραττε άμεσα το κράτος.

Από την 1/6/2013 με το Ν. 4155/2013 (μεσοπρόθεσμο μνημόνιο) οι υποψήφιοι οδηγοί πληρώνουν απευθείας την αμοιβή στον ιδιώτη ιατρό όπου στο άρθρο 52, παράγρ. 3 ορίζεται ως αμοιβή η ίδια με αυτή των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Με αυτό τον τρόπο καταστρατηγήθηκε η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης που οριζόταν στα 20 € σε εφαρμογή του Π.Δ.127/2005 (κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο ιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο).


Όπως αντιλαμβάνεστε με τα ανωτέρω υποβαθμίζεται η ιατρική αξιοπρέπεια η οποία ομολογουμένως δεν περιορίζεται απλά σε μια υπογραφή, αλλά περιλαμβάνει μια πλήρη κλινική εξέταση και προπάντων την ανάληψη μεγάλης ευθύνης από όλους τους ιατρούς που πιστοποιούν την ικανότητα των οδηγών για τα επόμενα έτη, που φτάνουν έως και τα 35 χρόνια !

Σε μια χώρα που βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις στα θανατηφόρα τροχαίαπαγκοσμίως, σε μια χώρα που οι υποψήφιοι οδηγοί πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ στις σχολές οδηγών στα υποχρεωτικά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, το κράτος προσπαθεί να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή στην ιατρική αμοιβή.

Εξάλλου η αμοιβή του 10ευρω έχει να κάνει σε σχέση με ότι πληρώνει το κράτος. Είναι η μόνη περίπτωση όπου το κράτος υποχρεώνει ελευθεροεπαγγελματία σε συγκεκριμένο όριο αμοιβής όσων αφορά παροχή υπηρεσιών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πραγματοποιούμε και ιατρικές πράξεις στην προσπάθεια μας να εκτιμήσουμε την καταλληλότητα του οδηγού, χωρίς να τις πληρωνόμαστε.

Στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου τον Ιούνη του 2013 αποφασίσαμε ομόφωνα όλοι ιατροί να λαμβάνουμε 20 ευρώ για μια πλήρη ιατρική εξέταση. Το ποσό αυτό το λαμβάναμε όλοι χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαμαρτυρία από πλευράς πολιτών για διάστημα ενός έτους. Ωστόσο, το τμήμα Συγκοινωνιών ανανέωνε τις συμβάσεις των εμπλεκόμενων ιατρών με τον όρο η αμοιβή να είναι υποχρεωτικά στα 10 ευρώ.

Κατόπιν 45 ιατροί που είχαμε σύμβαση με το Τμήμα Συγκοινωνιών στη Ρόδοαναστείλαμε ομαδικά τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας ιατρός που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους υποψήφιους οδηγούς.

Μετά από απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου οι υποψήφιοι Οδηγοί και Οδηγοί εξετάζονταν στα εξωτερικά ιατρεία από συναδέλφους Νοσοκομειακούς μια φορά την εβδομάδα χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την ώρα που δεν δεχόταν το Τμήμα Συγκοινωνιών αποδείξεις των 20 ευρώ από ιδιώτες ιατρούς το Νοσοκομείο χρέωνε με 15.57 ευρώ αφού πρόσθετε ξεχωριστές ιατρικές πράξεις «Πλήρη μελέτη βυθού οφθαλμού, Πλήρη μελέτη χρωματικής αντίληψης και επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία» .

Ρωτήσαμε ευθέως λοιπόν τον Διευθυντή του τμήματος Συγκοινωνιών πως και δέχεται τις αποδείξεις των 15.57 και μας απάντησε πως από Δημόσιο φορέα δεν είναι υποχρεωτική η επισύναψη ΑΠΥ!!

Όσον αφορά την Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή ο υποψήφιος εξετάζεται από 5 ιατρούς (διαφόρων ειδικοτήτων) η διαδικασία κοστίζει 120 ευρώ από τα οποία μόλις τα 20 προορίζονται για την αμοιβή των ιατρών.


Βέβαια, η πληρωμή γίνεται ανά συνεδρίαση κι όχι ανά αριθμό εξεταζομένων.

Από πρόχειρα στατιστικά των τελευταίων μηνών κάθε επιτροπή εξετάζει περί τους 20 οδηγούς ανά συνεδρίαση και η αμοιβή είναι 30 ευρώ μεικτά ανά ιατρό (5 ιατροί Χ 30 = 150 ευρώ), όμως το κράτος εισπράττει (20 Χ 20 = 400 ευρώ).
Δηλαδή και από τον κωδικό των ιατρών το κράτος κερδίζει χρήματα.

• Έφτασε η ώρα επαναπροσδιορισμού της αμοιβής των ιατρών αρχής γενομένης από κάτι που δε θεωρείται ζήτημα ζωής ή θανάτου αλλά είδος πολυτελείας κατά κάποιο τρόπο.

• Η αμοιβή του ιατρού δεν είναι αυτόγραφο καλλιτέχνη να θεωρείται το 10ευρω ικανοποιητικό ποσό.

• Η κλινική εξέταση και η λήψη ιατρικού ιστορικού είναι μια διαδικασία που προκύπτουν ευθύνες.

• Αν σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας το Υπουργείο Μεταφορών επιβάλει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με δέκα ευρώ στη λογική της δημοσιονομικής προσαρμογής, ας αρχίσει την μείωση από τα παράβολα.

• Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί πως η σύμβαση με το Υπουργείο Μεταφορών δεν είναι σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να στοχεύει ο κάθε ιατρός σε μηνιαίες απολαβές επιπέδου 10ευρω αλλά η υπογραφή μας έχει πολυετή ισχύ.

Η εν λόγω συμπεριφορά του Υπουργείου Μεταφορών θεωρώ πως είναι καταχρηστική, αλλά και ηθικά απαράδεκτη, και ουσιαστικά αποτελεί εμπαιγμό προς τους ιατρούς, οι οποίοι ευσυνείδητα ασκούν τα καθήκοντά τους έναντι των πολιτών αυτής της χώρας, με αμοιβές υπερβολικά χαμηλές έως και ευκαταφρόνητες.

Ας ελπίσουμε να δούμε μια διαφορά στην συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη πολιτική, είτε στην πρωτοβάθμια ή έστω στην Δευτεροβάθμια Ιατρική εξέταση.

Διαβάστηκε 1445 φορές

Επικαιρότητα