Main Menu

Αρθρογραφία Μελών
23
Φεβ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη προέδρου Ι.Σ.Ρ Χρήστου Μαντά.

Κατηγορία: Αρθρογραφία Μελών

454

ΓΝΩΜΗ 22.02.2016

Τι έγινε με το ασφαλιστικό; Σας είδαμε μαζί με άλλους προέδρους να δίνετε συνέντευξη, να συμμετέχετε στην απεργία και μετά ...χαθήκατε...

Αλλοίμονο να περιμένουμε να χιονίσει για να δούμε μια άσπρη ημέρα. Η περασμένη εβδομάδα των κινητοποιήσεων των γιατρών ήταν εφιαλτική και χρονικά για μας πολύ δύσκολη. Μετά τον συντονισμό των δράσεων του ΙΣΡ στη Ρόδο αναγκάστηκα να φύγω στην Αθήνα γιατί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε Γενική Συνέλευση και εκεί μεταφέρθηκε το βάρος των κινητοποιήσεων μας έξω από την Βουλή , συμμετείχα με τους άλλους ιατρούς προέδρους στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μαζί με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Ευτυχώς δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα επεισόδια . Ο ΙΣΡ όμως έδωσε το ‘’παρών’’ του . Παράλληλα οι συνάδελφοι μου είχαν μια ηχηρή παρουσία στη Ρόδο που άφησε το στίγμα της ότι αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε για την υπόσταση της επιστήμης μας, του επαγγέλματος μας και την έξοδο από την κρίση με τους δικούς μας όρους και προτάσεις και όχι με την αδιέξοδη πολιτική  της ζαλισμένης και χαμένης κυβέρνησης που οδηγεί την χώρα στη οριστική χρεωκοπία με τα καμώματα της .

Στο ασφαλιστικό αυτό όλοι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων εκφράζουμε  για το σύνολο του σχεδίου την αντίθεση μας, αφού δεν στηρίζεται σε καμία αναλογική μελέτη, είναι μη βιώσιμο, είναι αντιαναπτυξιακό και καταστροφικό χωρίς καμία προοπτική και οδηγεί  πολλούς επιστήμονες στη μετανάστευση και τους άλλους στο κλείσιμο των ιατρείων τους και την ένταξη του ιατρού στην μόνιμη ανεργία, αλλά οι Έλληνες θα μείνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη όπως στις τριτοκοσμικές καταστάσεις που βλέπουμε και ήδη γνωρίζετε ότι υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που το πράττουν στο τόπο μας όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους γηγενείς. Το ασφαλιστικό αυτό δεν είναι καν ασφαλιστικό είναι καθαρά φορολογικό σοβιετικού τύπου σε κάθε ατομική δραστηριότητα και δημεύει ουσιαστικά το εισόδημα κάθε ελεύθερου επαγγελματία αφού θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 100% του εισοδήματος του. Tο μόνο που δεν μας έδωσαν ακόμα είναι οι πορτοκαλί φόρμες και τον αριθμό του δούλου στον καρπό μας . Ψέματα – Ψέματα με το τσουβάλι με το λογότυπο της αριστεράς κουλτούρας και νοοτροπίας που κουβαλούν στο άρρωστο μυαλό τους  να τιμωρούν την εργασία και να ευνοούν το καθισιό, κοιτάξτε τους διορισμούς των συγγενών των φίλων  των αγράμματων συντρόφων τους και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται .Το πρόβλημα με τα ψέματα που μας λένε και την εξαπάτηση που προσπαθούν να μας περάσουν, είναι ότι η δήθεν αποτελεσματικότητά τους βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια σαφή αντίληψη της αλήθειας την οποία ο ψεύτης και ο απατεώνας επιθυμεί  πάντοτε να κρύψει. Και αυτό τον έχουν καταλάβει ακόμα και οι κότες .  Οι μαρξιστές πρωτάρηδες στην Εξουσία και μπροστάρηδες στην δημιουργική ασάφεια της αλήθειας δεν το έχουν καταλάβει ακόμα και δεν θα το καταλάβουν ποτέ να είστε σίγουροι γι’ αυτό.

Οι αλλαγές που ανακοινώνει κατά καιρούς ο αρμόδιος υπουργός δεν λύνουν κάποια προβλήματα;

Ίσως ο μαρξιστής Υπουργός της γραβάτας και του pochetteστο πέτο θεωρεί ηλιθίους 70.000 ιατρούς που κρατάνε την Υγεία στα χέρια τους καθημερινά στα ερειπωμένα νοσοκομεία  και μας μιλάει για αλλαγές .

Για ποιες αλλαγές μιλάμε ;

 Ότι με τα μέτρα που προτείνονται, παύει η εξασφάλιση των συντάξεων και του εφάπαξ και το κράτος εγγυάται μόνο  την “εθνική” σύνταξη των 384 ευρώ, κι αυτή με κριτήρια που οι δανειστές απαιτούν να είναι εισοδηματικά;

Το εφάπαξ  που είναι παρακρατημένα χρήματα όλου του βίου των εργαζομένων ιατρών και εργατών ή υπαλλήλων  δεν “υπάρχει” στο σχέδιο, γιατί συνδέεται με τις αποδόσεις των ταμείων και τα έσοδα από την περιουσία τους. Αν λοιπόν τα αποθεματικά έχουν εξαερωθεί με τις ληστείες της πρόσφατης και παλαιότερης περιόδου (τότε που δανείζονταν άτοκα), ποιες αποδόσεις θα δώσουν το εφάπαξ;

Ξέχωρα που το ΔΝΤ απαιτεί την κατάργησή του.

Για τους ήδη συνταξιούχους, η “προσωπική διαφορά” θα ισχύσει μέχρι τον 6ο του 2018 και στη συνέχεια θα εξισωθεί με τους “νέους” συνταξιούχους περιμένοντας την ανάπτυξη……. και την σταθεροποίηση της Ελλάδας μετά το 2033!

Για του ότι στα 67 του ο γιατρός -όπως κι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι- δε θα παίρνει ούτε την εθνική σύνταξη πλήρη, γιατί απλά δε θα έχει προλάβει να “μαζέψει” 40 χρόνια ασφάλισης;

Για του ότι οι νέοι επιστήμονες -οι γιατροί εν προκειμένω- που βλέπουν κλειστές τις θύρες του ΕΣΥ και προσέβλεπαν σε μια διέξοδο ιατρείου μετά την ειδικότητα για να μη μεταναστεύσουν, ωθούνται ταχέως στην εξαθλίωση.

Με τη φορολογική πολιτική και τις ρυθμίσεις εισφορών του ασφαλιστικού, τα περισσότερα  ιατρεία θα κλείσουν και όσοι ιατροί δε φύγουν στο εξωτερικό γίνονται μισθωτοί όμηροι των μεγάλων αλυσίδων υγείας που υπάρχουν και θα ανοίξουν κι άλλες, με μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας!!!

Για του ότι το κράτος έδινε για συντάξεις 19 δις το 2009 και τώρα εγγυάται μόνο τα 9 δις;

Γεωμετρικά αριστερά ψέματα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι τους αποδείχτηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ότι υπερεκτιμούν αυτό που δεν είναι και υποτιμούν αυτό που είναι.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη περιοχή μας που βρίσκονται; Τι άλλαξε με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας συνεχώς όπως και σε όλη την Ελλάδα παραπαίουν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και στα υλικά περίθαλψης είναι μεγάλες και χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Οι ιατροί που παραμένουν στις επάλξεις καταρρέουν ο ένας πίσω από τον άλλον με προβλήματα υγείας και ψυχολογικά βάρη που δεν μπορούν να σηκώσουν αβοήθητοι και ανήμποροι να δώσουν το πραγματικό είναι τους . Οι ημέρες, οι εβδομάδες ,οι μήνες, τα χρόνια περνούν, φτάσαμε τα επτά πια και τη μέρα που ο οίκτος πλέον γίνεται καθαρός εμπαιγμός, αρχίζει μια εποχή πολιτικής βαρβαρότητας στους ανθρώπους πολίτες που δεν επαναστατούν ακόμα .

Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας στον τομέα της υγείας έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς η κυβέρνηση αδιαφορεί και τους στερεί πόρους.

Παρά τις μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις για υπεράσπιση της νησιωτικότητας  και αναζωογόνηση των απαραίτητων δομών των νησιωτικών περιοχών πρόσφατα με ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι  άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας, προβλέπει να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λπ.). Με τι πόρους ;

Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει τη σημερινή Κυβέρνηση και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος και επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το αριστερό κρίμα  πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά στην υγεία όπως έκαναν και με την δημιουργική ασάφεια στην οικονομία και πέσαμε ξανά στο βάραθρο της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που δεν έχει πια τελειωμό .

Πολιτική της αριστερής ιδεοληψίας είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις και αυτό έχει συμβεί στη κυβέρνηση που τα έχει πλέον ήδη δυστυχώς χαμένα.

Τις αλλαγές των διοικητών στα νοσοκομεία πως τις είδατε; Ήταν αναγκαίες;

Η αντικατάσταση των μη αρεστών κομματικά Διοικητών και η ανικανότητα να βρουν άμεσα νέα και ικανά πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν, έχει δυσμενή αποτέλεσμα στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.  Είναι πλέον φανερο ότι η κυβέρνηση θέλει να κτίσει το κομματικό της στρατό. Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι η εξουσία έχει την τάση να απομονώνει αυτούς που έχουν πάρα πολύ από αυτήν. Στο τέλος  και εδω είμαστε ακόμα στην αρχή, χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα και πέφτουν.

Στο ΠΕΔΥ υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών;

Η Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ της Ρόδου είναι αποδεκατισμένη, έχουμε μόνο 13 ιατρούς ειδικοτήτων   ένα οδοντίατρο , ένα ορθοδοντικό και 14 άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Έχουμε πολλές ελλείψεις όμως σε υλικό  και σε ιατρικά μηχανήματα που πάλιωσαν ( 30 ετών) και δεν λειτουργούν . Μας λείπει ένα καλό ακτινολογικό μηχάνημα, ένας υπερηχοτομογράφος, ένας καρδιογράφος και 2-3 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί . Πάντως με τα υπάρχοντα μέσα που έχουμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους τους ασφαλισμένους που έρχονται στη μονάδα μας και σε μεγάλο βαθμό μένουν ευχαριστημένοι. Όμως ας μην γελιόμαστε, η ΠΦΥ στη Ελλάδα ελέω έλλειψης πολιτικής βούλησης και συμφερόντων είχε μεγάλα προβλήματα όλα αυτά με την κρίση έχουν αυξηθεί γεωμετρικά με αρνητικό πρόσημο στο κόσμο που πληρώνει –πληρώνει και πια δεν έχει .

Ποια είναι η ατζέντα του Ιατρικού Συλλόγου για το επόμενο διάστημα;

Χθες πραγματοποιήσαμε την Γενική Συνέλευση μας, ενημερώσαμε όλους τους ιατρούς για το μέλλον μας το μέλλον της υγείας του τόπου μας και τους στόχους μας .

Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ανοικτό το νοσοκομείο  της Ρόδου, τα ΠΕΔΥ του νησιού μας και τα ιδιωτικά ιατρεία και να σταματήσουμε την μετανάστευση των ιατρών μας. Θα ξαναρχίσουμε τις ωφέλιμες αποστολές με την Γαληνός και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ πρέπει να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας σε όλα τα επίπεδα .

Αρχές Απριλίου έχουμε το 4ο Ογκολογικό Συνέδριο του ΙΣΡ που έχει Πανελλήνια εμβέλεια και θα είναι ανοικτό και για το κοινό. Ο Σύλλογος επίσης πρέπει να μείνει ανοικτός και να μην γονατίσουμε από τον μεγάλο όγκο των  διοικητικών  και  των οικονομικών  προβλημάτων  που αντιμετωπίζουμε από την κρίση . Όλα τα μέλη του ΔΣ πρέπει να αφιερώνουν αρκετό χρόνο την εβδομάδα στα γραφεία του ΙΣΡ και στα δεκάδες θέματα που τρέχουν , έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε στις επάλξεις του πολέμου που ζούμε και να ανατρέψουμε το αρνητικό πεδίο στο χώρο της υγείας που βάλλεται και είμαστε ταγμένοι και εκλεγμένοι να υπηρετήσουμε μέχρι τέλος  .

Η ελληνική ασθένεια της συλλογικότητας έχει νοσήσει και εμάς, αλλά το παλεύουμε καθημερινά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορεί να υπάρξει δράση χωρίς επιτυχία, αλλά ποτέ επιτυχία χωρίς δράση. Αντέχουμε, αντιστεκόμαστε , αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο . Η διαρκής μας αισιοδοξία πολλαπλασιάζει τη δύναμη μας και στεκόμαστε ακόμα όρθιοι.Διαβάστηκε 1975 φορές

Επικαιρότητα